Logo menu

Menu:

Traditionel Strik - Strikkeopskrifter med traditionelle mønstre

Inspirationen stammer fra museernes samlinger af strik og den strikketradition, der rundt omkring i verden er overleveret gennem generationer.

Meget berømte er mønstrene fra de norske lusekofter fra Setesdal, de engelske sømandstrøjer eller irske sweatere fra Aran. Danmark har også en strikketradition og er i strikkesammenhæng kendt for bl.a. Mandstrøjen fra Sejerø (se billede nedenfor) og Nattrøjer i damaskstrik, som der er ca. 140 af på danske museer.

Mønstrene er originale, men anvendt i nye sammenhænge. Mønstre der blandt andet stammer fra trøjer i Danmark og Nordeuropa er overført til strømper, huer, vanter m.m. Strømpernes og huernes mindre format er mere overskueligt end en hel trøje, og man kan strikke på de finere pinde, som man gjorde oprindeligt, hvilket gør, at mønstrene ligner de originale og bliver meget smukke.

Alle opskrifterne er beskrevet på overskuelige mønsterark og til alle opskrifterne er angivet historie og referencer til museer, bøger og internetsider.

Mandstrøje Sejerø Danmark. Foto: Kalundborg Museum


Mandstrøje Sejerø Danmark
Mandstrøjen stammer fra Sejerø og blev strikket sidst i 1800-årene af Niels Hansens kone Sejerby. Trøjen er en såkaldt skråtrøje, karakteriseret ved smalle borter, der uafhængigt af trøjens egentlige mønster forløber på siderne og ned bagpå ærmerne.

Foto: Kalundborg Museum
Tak til Kalundborg Museum for Assistance.